Basketbaltalent Sanne Desplenter

tekst: Rik Verhaeghe 

Interviews ten huize van zijn momenteel uit den boze. Gelukkig biedt Facetime een perfecte oplossing.
Ik had een sportieve babbel met de 17-jarige Sanne Desplenter, die al jarenlang lijdt aan het basketbalvirus !

Sanne, hoe lang ben je al bezig met basket ?
Ik denk dat ik nog geen 4 jaar was toen ik mijn eerste bal al door de ring wou gooien.

In welke klasse speel je momenteel ?
In 1ste nationale Top Division Women, dit is de hoogste nationale klasse in het vrouwenbasket. ION Basket Waregem, de naam van ons team, vertoeft sinds dit speelseizoen in de hoogste afdeling doordat we vorig jaar kampioen speelden.

Ik veronderstel dat dergelijk hoog niveau ook veel training met zich meebrengt ?
Ja, dat klopt. Per week werk ik 5 trainingen van anderhalf uur af. Hierbij zitten ook een aantal specialisatie- en individuele trainingen. Ik weet dus ’s avonds zeker wat te doen. Gelukkig valt dit te combineren met mijn schoolwerk.

Wat studeer je, Sanne ?
Momenteel ben ik bezig met het 6de (en laatste) jaar van de opleiding Hotelschool in Kortrijk. Ik kan na dit schooljaar onmiddellijk aan de slag. Maar evengoed kan ik nog verder studeren. Ik heb nog geen idee welke richting ik uit ga.


Waar moet je zo allemaal naartoe om een wedstrijd op topniveau te spelen ?
In de Top Division 1 zitten een aantal Waalse ploegen, zoals Pepinster, Charleroi en Luik. Dat is toch wel een heel eind rijden. In Vlaanderen is de verste verplaatsing naar Lummen (Limburg).

De Belgian Cats – de nationale basketbaldames – zijn de laatste maanden bijzonder populair. Welke speelster is jouw grote voorbeeld ?
Ik kijk op naar Julie Allemand (speelt bij Indiana Fever, Verenigde Staten). Ik heb al veel wedstrijden van de Cats live gezien. We gaan soms met heel de ploeg kijken in de Kortrijkse sportcampus Lange Munte.

Is het een droom om ooit bij de Belgian Cats te spelen ?
Natuurlijk hoop ik dat ik daarbij zou kunnen spelen, maar ik denk niet dat het gaat gebeuren. Maar ik geef niet op, je moet blijven dromen.

Ik kan er niet omheen: corona gooit waarschijnlijk ook roet in het eten ?
Jazeker, het begin van de competitie verliep al hobbelig, op z’n zachtst gezegd. Nadat een competitiewedstrijd tegen de Spurs Kortrijk uitgesteld werd wegens te veel coronabesmettingen bij onze tegenstander, ging het enkel bergaf. Nauwelijks enkele dagen erna werd de hele competitie on hold gezet. We hopen na nieuwjaar terug van start te kunnen gaan.
Ook de trainingen zijn opgeschort. We houden ons wel sportief bezig door eigen oefeningen te doen thuis of extra rondjes te joggen.