Alaphilippe topt affiche 75ste Dwars door Vlaanderen

vrouwenwedstrijd start op de Biest

tekst: Koen Christiaens – foto: Willy Godefroid

Dwars door Vlaanderen krijgt op woensdag 31 maart alle 19 World Tourteams aan de start. Een jubileumeditie want het is de 75ste keer dat de wedstrijd bij de mannen doorgaat. Omwille van de coronamaatregelen is er – zoals ook tijdens de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne – op de kasseistroken en de hellingen geen publiek toegestaan. De officiële start voor de vrouwen is in de Deerlijkseweg, ter hoogte van de Industrielaan. Opmerkelijk: in beide wedstrijden worden in Waregem (en deelgemeenten) straten aangedaan die in het BK – hoofdzakelijk in de omgekeerde richting – ook aan bod komen. Ook wordt de kans op een massaspurt miniem door de vernieuwde finale tijdens de slotkilometers.

Omwille van de covid-epidemie werden alle sponsorpakketten door het organiserende Waregem Vooruit alvast opgespaard voor het BK, dat op zondag 20 juni onze stad in rep en roer zal zetten. Het deelnemersveld voor Dwars door Vlaanderen mag best gezien worden: bij Deceuninck-Quick Step pakken ze uit met een topformatie: wereldkampioen Julian Alaphilippe krijgt ex-winnaar Yves Lampaert, Kasper Asgreen en Zdenek Stybar in steun. Lotto-Soudal rekent op Tim Wellens en Intermarché Wanty op Aimé De Gendt. Team DSM pakt uit met Tiesj Benoot en Soren Kragh Andersen, Astana met Alexey Lutsenko, Groupe-FDJ brengt met Stefan Kung de Zwitserse en met Arnaud Démare de Franse kampioen in stelling. Trek-Segafredo duimt voor Jasper Stuyven (winnaar van Milaan-Sanremo van 20 maart ll.) en de winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne Mads Pedersen; UAE zet zijn geld op Fernando Gaviria, Aleksander Kristoff en Matteo Trentin. Bij Team Jumbo Visma houdt Wout van Aert een snipperdag maar krijgt Nathan Van Hooydonck een beschermde rol en wat gedacht van de 19-jarige spurter Olaf Kooij ? Bij Movistar dit keer geen Valverde maar wel Ivan Garcia Cortina; Bora stelt Nils Politt en Pascal Ackermann op, Team Bike Exchange ziet Luke Durbridge en Michael Matthews wel uitblinken. Ineos Grenadiers maakte indruk tijdens het openingsweekend en Thomas Pidcock is ook dit keer van de partij net als Michal Kwiatkowski. Er wordt dit seizoen veel verwacht van de klassieke kern van AG2R dus hopen Greg Van Avermaet en Oliver Naesen te vlammen in Waregem. Israel-Nations Up is de nieuwe ploeg van Sep Vanmarcke. Sep rekent in de finale ook nog op gorilla André Greipel. De opvallendste truitjes komen van EF Education met ex-Ronde van Vlaanderenwinnaar Alberto Bettiol en Jens Keukeleire. Bij Bahrein Merida is Dylan Teuns het speerpunt terwijl Cofidis zal aansturen op een spurt omdat het met Elia Viviani en Christophe Laporte degelijke specialisten in huis heeft. Ook team Qhubeka, met Victor Campenaerts en Europees kampioen Giancolo Nizzolo, is van de partij. Tot zover de World Tourploegen.
De overige 6 Pro Teams: Alpecin-Fenix met uittredend winnaar Mathieu Van der Poel, Jasper Philipsen, nationaal kampioen Dries de Bondt en Wortegemnaar Tim Merlier; Team Arkea Samsic met Warren Barguil; Sport Vlaanderen-Baloise; Bingoal Wallonie-Bruxelles met sensatie Arjen Livyns uit Kerkhove; B&B Hotels met Waregemnaar Jens Debusschere en Totaal Direct Energie met Anthony Turgis, in 2019 nog 2de, Niki Terpstra en Edvald Boasson Hagen.

 

Foto’s van de doortochten van beide wedstrijden zullen terug
te vinden zijn op de website www.biesteneirke.be/fotos
Voor de start van de heren elite wordt uitgeweken van de Grote Markt in Roeselare naar Schiervelde. Deze site is gemakkelijk af te sluiten voor het publiek.

Wegwijzer heren elite :
Start op Schiervelde Roeselare om 12.25 uur
Na 40 km: Henri Lebbestraat en Deerlijkseweg Waregem – 71 km: Kluisberg (1ste helling) – 80 km: Nieuwe Kwaremont (2) – 106 km: Kluisberg (3) – 113 km: Knokteberg (4) – 121 km: Kortekeer (5) – 124 km: Steenbeekdries (6) – 127 km: Taaienberg (7) – 132 km: Berg ten Houte (8) – 142 km: Kruisberg (9) – 150 km: Knokteberg (10) – 161,5 km: Vossenhol (11) – 166 km: Holstraat (12) – 173 km: Nokereberg (13) – 176 km: Herlegemstraat Nokere (kasseien)
Na 180 km: Karmelberg – tijdens de laatste 2 kilometer: Felix Verhaeghestraat, Franklin Rooseveltlaan, Vredestraat
Na 184,1 km: aankomst Verbindingsweg rond 16.45 uur

Wegwijzer vrouwen elite :
Start op de Hippodroom, Waregem om 11 uur – Oosterlaan, Noorderlaan, Westerlaan.
Officiële start: Deerlijkseweg Waregem (zie foto)
Na 15 km: Henri Lebbestraat en Deerlijkseweg – 47 km: Kluisberg (1) – 59 km: Kortekeer (2) – 62 km: Steenbeekdries (3) – 65 km: Taaienberg (4) – 70 km: Berg ten Houte (5) – 80 km: Kruisberg (6) – 87 km: Knokteberg (7) – 100 km: Vossenhol (8) – 104 km: Holstraat (9) – 111 km: Nokereberg (10) – 114 km: Herlegemstraat Nokere (kasseien)
In Waregem rijden de vrouwen hetzelfde parcours als de mannen elite
Na 122, 1 km: aankomst Verbindingsweg rond 14.30 uur
Op de deelnemerslijst vinden we onder meer Ellen van Dijk, Lucinda Brand, Lotte Kopecky, Annemiek van Vleuten en Julie Vandevelde.

Belangrijk ! Op de hellingen en kasseistroken wordt geen publiek toegelaten. Ook de start- en aankomstzone in Waregem is verboden voor het grote publiek. De bewoners waar de koers passeert, mogen de doortocht bekijken, mits het respecteren van de geldende coronamaatregelen, o.a. het verplicht dragen van een mondmasker, maximum 10 personen en het bewaren van de nodige afstand. Tip: kijk koers op tv en vermijd zo een pv !