KSA Joepie-staptocht verovert de Biest

Op 16 april in de namiddag werd de Biestparochie opgeschrikt door de melding op de sociale media, dat 300 KSA (en VKSJ/KSJ)’ers opvang zouden komen vragen in de wijk rond de Biestkerk. Ook mensen die de sociale media niet hadden gezien merkten al snel de aanwezigheid van enkele honderden jongeren van KSA in blauw en oranje op Joepietocht. Wat gebeurt er nu?

De Joepie-vierdaagse van de KSA Vlaanderen is een trektocht van 100 km die in 4 dagen tijd moet worden afgelegd, vertrekkende van verschillende opstapplaatsen/startstations naar de onbekende Stad X. De eerste dag moet een kleine 25 km worden afgelegd, de twee volgende dagen bijna 35 km en de laatste dag ongeveer 10 km.

De Stad X is het grote geheim. De tussen 2 à 3000 deelnemers aan de tweejaarlijkse tocht van KSA Vlaanderen worden daarvoor in groepen van ongeveer 250 verdeeld en naar een verschillend starttreinstation gebracht met speciale treinen. Van daaruit vertrekken verschillende vierdaagse staptochten naar die onbekende Stad X.

Iedere avond moeten de leden van KSA (het gaat om jonghernieuwers van 14-15 jaar oud, hernieuwers van 16-17 jaar oud en hun leiders) die tocht afleggen, met in de rugzak alle benodigdheden (matras, slaapgerief, reservekledij, wasgerief, een minimum aan kookgerief). Voorwaar een hele opgave.

’s Avonds moeten ze in een voor hen ongekende gastlocatie slaapplaats zoeken/vragen bij burgers. De mensen op de gekozen slaaplocatie weten echter van niets. Het eindpunt moet immers geheim blijven, niet alleen de Stad X, maar ook de dagelijkse tussen-slaaplocatie.

In deze uitgave van de tweejaarlijkse Joepie heeft de KSA-leiding van Vlaanderen gekozen voor de Biest van Waregem als een tussen-slaaplocatie.

Niemand van de mensen op de Biest was er echter op voorbereid dat de Joepie-vierdaagse van de KSA Vlaanderen voor een 250 KSA’ers de Biest van Waregem zou aandoen en dat evenveel jongeren een slaapplaats zouden komen vragen bij mensen thuis.

De organisatie had als een soort reserve een deel van het SOB afgehuurd onder de valse benaming “scoutsvergadering” en gebruikte het als uitvalsbasis en spelavond voor diegenen die nog niet te moe waren.

Rond 17 uur kwamen de jongeren op de Biest aan en begon de zoektocht per groep naar een nabije slaapplaats. Dankzij een snel initiatief werd de kinderopvang van de Biestkerk opengesteld. Anderen vonden snel een slaapplaats bij onder meer Paul Kindt (14 jongeren van KSA Beersel), Frank Tant (8 jongeren), Lode De Tollenaere (19 jongeren van KSA Diest en KSA Scherpenheuvel). Ook vele anderen (excuseer me niet iedereen te kunnen vermelden) hebben ook hun deuren opengesteld voor de bijna 300 jongeren, ook buren uit onze Biest- en Kuipersstraat, onze pastoor Luc Goethals en ook de iets verder gelegen boerderij Decraene.

Eerwaarde deken Laridon, zelf een oud-KSA’er, stelde na de biechtvieringsdienst graag ook de opvangruimte naast de kerk ter beschikking. Dit werd in dank afgenomen door KSA Hoogstraten, die op dat moment nog geen opvang gevonden had. Maar uiteindelijk heeft iedereen onderdak gevonden. Hartelijk dank aan de Biestenaars die dit hebben mogelijk gemaakt, vanuit het niets, want totaal onverwacht.

Op het moment dat de jongeren (eindelijk) slaapgelegenheid hadden gevonden, hadden ze nog niet voor avond kunnen eten, na hun tocht van 24 km. Velen konden bij hun gastgezinnen eten die de nodige inspanningen daartoe hebben gedaan. Bepaalde groepen hadden eten meegebracht en kookten hun potje op straat, op een meegebracht campingvuurtje. Andere gezinnen hadden niet voldoende eten in huis voor grote groepen en de winkels waren gesloten… Frituur Cindy werd in allerijl opgetrommeld om haar frituur te openen zodat hongeren konden worden gespijsd.

Na een verkwikkende nachtrust en een kort ontbijt bij de gastgezinnen of in het SOB zijn de groepen welgemoed vertrokken.  Er is me gezegd dat, na een zigzagtocht van 35 km, bepaalde groepen in Avelgem zijn beland.

Noot van de redactie: 2 dagen erna, op donderdag 18 april, waren wederom 840 KSA’ers op zoek naar een slaapplaats op de wijk Gaverke.  Opnieuw konden 15 jongeren slapen bij Lode thuis.