Frederik Broché filtert het oude en nieuwe wielerjaar

Er gaat geen week voorbij of Frederik Broché, technisch directeur bij de Wielerbond, haalt de media om een of ander wieleritem toe te lichten. Hij is tevens organisator van de Memorial Igor Decraene. Met Frederik hebben we het over dat vreemde jaar 2020 en blikken ook al eens vooruit naar wat een grand cru jaar 2021 wordt : In het voorjaar weliswaar (wellicht) nog zonder publiek maar nadien kondigt zich veel lekkers aan met onder meer op de weg een BK in Waregem (met 3 deelnemende Biestenaars Julie, Abram en Michiel Stockman) en WK in Leuven.

Frederik, hoe heb je het wielerjaar 2020 ervaren ?
Beetje als een rollercoaster. Wat een zeer druk jaar moest worden met o.a. de Olympische Spelen, werd een kaal wielerjaar en heel veel nood aan verandering en flexibiliteit. Voor de renners en iedere betrokkene moet dit een zeer lastig jaar geweest zijn, ikzelf heb snel geprobeerd me aan te passen aan de omstandigheden. Van de 160 activiteiten per jaar (over alle disciplines en categorieën heen) die we doen met de nationale ploegen dienden we wekelijks zaken te schrappen. Er was in eerste instantie ook geen vooruitzicht en toen we vanaf juli toch met mondjesmaat activiteiten opstartten was het met strikte protocollen, schrik op besmetting, vaak testing,… Vermoeiend…

Wat was voor jou het mooiste wielermoment ?
Wout Van Aert in Milaan-Sanremo. Niet direct mijn favoriete koers, maar hoe hij daar de wedstrijd afmaakt is grandioos. Het was ook niet het laatste staaltje dat hij liet zien in 2020…

Waaruit bestaat jouw taak als technisch directeur bij Belgian Cycling ?
Zorgen dat de topsportwerking van de federatie draait en de meest talentvolle renners doen groeien richting topniveau bij de elites. Daarvoor zijn een pak coaches, trainers, administratief personeel, logistiek,…. dagdagelijks in de weer binnen een bepaalde visie en werking.
Eén van de beslissingen die je nam was het aanstellen van een nieuwe bondscoach met Sven Vanthourenout. Hij zal deze taak combineren op de weg én in het veld. Is dit niet een beetje van het goede te veel ?
Dat zal druk worden maar absoluut haalbaar – hij heeft zich de voorbije 4 jaar verder kunnen ontwikkelen in het veld en de weg en hij weet welk werk er op de plank ligt. Hij zal hiervoor ook mensen in ondersteuning hebben om deze taak uit te voeren.

Waarom is hij de geknipte opvolger van Rik Verbrugghe ?
Zoals vermeld heeft Sven 4 jaar kunnen meelopen met andere coaches, zichzelf verder ontwikkeld en maakt hij nu dus een logische stap. Hij staat dicht bij de renners, heeft een goede relatie met de teams en is een echte teamplayer binnen onze organisatie ook.

Ook 2021 wordt een uitzonderlijk jaar met veel mooie wedstrijden om naar uit te kijken. Graag jouw mening over het WK veldrijden op 31 januari. Wat weet je over de omloop, voor wie is dit WK het meest geschikt ?
Zand ! Van Aert vindt een omloop op zijn maat. Ik ken zelf het parcours niet in detail, maar vind dit momenteel van ondergeschikt belang. Ik hoop dat het doorgaat en dat vooral ook de jeugd kan/mag rijden. Het zou zonde zijn als de jeugd een ganse winter in de kou blijft staan zonder wedstrijden, zeker met een WK in eigen land.

Volgende topafspraak: het BK wielrennen op de weg in Waregem op 20 juni. Wat we weten: de vrouwen starten op de Zuidboulevard, de heren op de Hippodroom. Aankomst in de Verbindingsweg voorafgegaan door de Vredestraat. De deelgemeenten St.-Eloois Vijve, Desselgem en Beveren-Leie worden opgenomen in het parcours, wat mag er nog bijkomen voor jou ?
Voor een BK ben je altijd gebonden aan de geografische ligging van de stad die organiseert. Ik hou wel van een beetje hoogteverschil, dus enkele grotere rondes richting bv. Anzegem of Kruisem zouden niet misstaan. Maar een vlakke sprintwedstrijd kan ook best mooi zijn. Het BK in Gent 2019 en langer geleden in Wielsbeke waren door de wind en het koersgedrag van de renners ook mooie wedstrijden. Het kan dus alle richtingen uit. Ik hoop vooral dat iedereen in Waregem de kans krijgt om er een heus wielerfeest van te maken.
Eind september is er het WK wielrennen in Leuven, de tijdritten gaan door in West-Vlaanderen. Wij Belgen hebben veel kandidaten. Geldt dat ook voor de Olympische wegrit in Tokio ?
We hebben inderdaad een zéér sterke lichting, maar het lijkt nu (typisch Belgisch) dat we plots alles gaan/moeten winnen. Pojacar, Hirschi, Roglic, Alaphilippe, … en zovele anderen kunnen ook een stukje fietsen… control the controlables is de slagzin. Verder moet je een beetje meeval hebben om de hoogste prijs te kunnen meekapen.

Er is al veel te doen geweest over de combinatie Tour-Olympische Spelen voor Wout Van Aert. Wat is jouw mening ?
Ik heb daar een mening over, maar dat zijn zaken die besproken worden met elke renner afzonderlijk. Samen met onze wetenschappers, coach en de sportieve staf van hun team wordt dat intern besproken. Dezelfde aanpak geldt niet voor iedereen, dus is het een individueel verhaal op maat. Bovendien dient de selectie voor de Spelen nog altijd gemaakt te worden – er kan op 6 maand nog veel gebeuren.

Moet hij in 2021 de Tour weer rijden in functie van Roglic of zich toeleggen op de groene trui ?
Dat is een beslissing van de ploeg en Wout zelf. Ik wil hem liefst zo fris mogelijk in de confrontaties van ons waar hij voor in aanmerking komt 😊. Een rittenkoers à la Tirreno-Adriatico of Parijs-Nice kan hij zeker winnen.

Moet Remco Evenepoel al de Tour rijden ?
Ook dit is een beslissing van de ploeg en Remco zelf. Persoonlijk, rekening houdend met het voorbije jaar en zijn programma voor 2021, ) zou ik opteren van niet.

Om af te sluiten Frederik. Wat moeten we al weten over de 7de Memorial Igor Decraene ?
Dit is gepland op zondag 5 september – het opzet blijft hetzelfde, alle andere ideeën bespreken we eerst met het bestuur !