Er was eens… een kleurrijk virus met een ontluikende woordenschat (deel 2)

2021, het jaar van de hoop

2 jaar coronacrisis. In het vorig Biesteneirke kon je lezen wat dit 1ste jaar teweegbracht op de Biest en welke rol jouw favoriete maandblad hierin speelde. 2021 wordt het jaar van de hoop. Hoop dat de vaccins ons verlossen van Covid 19.

De vaccinatiecampagne komt sputterend op gang, omdat iederéén nu vaccins wil en de producenten hun beloftes niet kunnen waarmaken. Er treedt een nieuw figuur op de voorgrond om direct een bak kritiek te slikken: Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke.
Het eerste nummer van het nieuwe jaar start met een nieuwjaarsbrief van de hoofdredacteur. Geen gewone nieuwjaarsbrief, maar een stukje proza doorweven met woorden waarvan een jaar daarvoor niemand het bestaan afwist. In datzelfde nummer steekt de Roddelende Klokkentoren de loftrompet over de redactieleden. In tijden van crisis blijft het wijkkrantje steeds op post ! Ondanks het feit dat heel wat verenigingen hun activiteiten noodgedwongen moeten annuleren. De ouderraad van de Biestschool organiseert een kaas takeaway, nog zo’n woord dat sinds een klein jaar niet meer weg te denken is.
Alles verloopt rustig tot de Britse variant roet in het eten komt gooien. Het Overlegcomité, de nieuwe naam van de Veiligheidsraad, willen met een paaspauze de 3de golf bedwingen. De paasvakantie duurt maar liefst 3 weken, winkelen op afspraak wordt de standaard.
Begin mei sijpelen nogmaals versoepelingen in het coronabeleid. Met de zomer in het vooruitzicht en de vaccinatiecampagne die op kruissnelheid komt, zijn de verwachtingen hoog gespannen.
Het juninummer telt maar liefst 24 bladzijden. 3 grote items nemen heel wat pagina’s voor hun rekening: het afscheid van de 6de klassers, wandelen dwars door België en het BK Wielrennen in Waregem.
De zomer van 2021 lijkt wel de zomer van de bevrijding. De Waregem Koerse Feesten worden bijna terug als vanouds georganiseerd en velen gebruiken de eerste maal hun Covid Safe Ticket (CST). De vaccinatiecentra bollen op hun laatste benen.
In het najaar volgen een aantal Biesteneirkes waarin nog nauwelijks over Covid wordt gesproken. De heropstart van de Okra kaartingen, een geslaagde memorial Igor Decraene, Michèle George die olympisch goud wint, nieuwe gezichten in de school,… Kortom: corona lijkt zo goed als verdwenen uit de maatschappij. Zelfs het mondmasker wordt naar de prullenmand verwezen.
Eind oktober staan we terug met beide voeten op de grond. Een nooit geziene besmettingsgolf overspoelt Europa. Er wordt massaal getest dus komen er veel besmettingen aan het licht. Opvallend: veel mensen testen positief maar hebben geen symptonen. De vaccins werken niet 100% maar voorkomen toch heel wat leed.
In ’t Biesteneirke november wordt de komst van de sint in het oc nog aangekondigd, maar de situatie verslecht in die mate dat het evenement snel geannuleerd wordt, voor de 2de keer op rij. Feestjes in het oc zijn uit den boze, hiervan werd gebruikt gemaakt om de toog in de kleine zaal gevoelig te moderniseren. De 5de golf volgt naadloos op de 4de. Samen nieuwjaar vieren lukt, dankzij massaal zelftesten.
Blijf in uw kot werd in de Bieststraat wel heel erg letterlijk genomen. Op een aantal maanden tijd zien maar liefst 6 baby’s het levenslicht. Hun wiegje staat op nog geen 300 meter van elkaar.
Tijd voor nog eens een kleurtje ? Na bijna 2 jaar – we zijn intussen 2022 – ligt eindelijk de federale coronabarometer op tafel. Eenvoud siert: geel, oranje en rood. Hoewel geel eigenlijk groen zou moeten zijn. Enfin, we starten in code rood. Eigenaardig genoeg de strengste maatregelen, maar om de introductie van de barometer te vieren worden direct een aantal regels versoepeld.
De besmettingen dalen even snel als ze opkwamen dankzij het massaal plaatsen van de boosterprik. Al gauw volgt code oranje, op 7 maart gevolgd door code geel, wat zo goed als een normale samenleving betekent. De termen Het nieuwe normaal en Het rijk van de vrijheid worden nog maar eens boven gehaald. Viroloog Steven Van Gucht voorspelt een mooie zomer, maar spreekt zich nog niet uit wat het najaar zal brengen.
Buren komen terug samen, feestjes worden terug georganiseerd en Project Biest schiet, na 2 jaar gedwongen stilte, terug uit de startblokken.
Wat in 2020 ei zo na nét niet lukte, lukt nu wel: Dwars door Vlaanderen dendert op woensdag 30 maart dwars door de Biest van de Vredestraat naar de Industrielaan. Een kleurrijke bende, met veel rode, oranje en gele truitjes. Op weg naar een zorgeloze zomer !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.