Er was eens… een kleurrijk virus met een ontluikende woordenschat (deel 1)

Iedereen herinnert zich vrijdag 13 maart 2020. Het onvermijdelijke gebeurt: de Nationale Veiligheidsraad (tot dan gekend als waarschijnlijk een clubje dat wekelijks zijn koffie ging drinken in een muf vergaderlokaaltje ergens in de Wetstraat) kondigt drastische beslissingen aan: verschillende activiteiten in ons land worden afgelast. Lessen worden opgeschort, horecazaken worden onherroepelijk gesloten en winkels mogen enkel op weekdagen de deuren openen. Daarnaast wordt telewerken sterk aangeraden en is bezoek in woonzorgcentra uit den boze. Plots wordt er gezoomd en gefacetimed als nooit tevoren.
Nog geen week later gaat België in volledige lockdown: niet-essentiële winkels en bedrijven moeten, al dan niet noodgedwongen, volledig de deuren sluiten. Enkel essentiële verplaatsingen zijn toegestaan. Door de kalmte op de wegen wordt massaal gewandeld en gefietst, véél meer valt er eigenlijk niet te doen. De wielerklassieker Dwars door Vlaanderen, die voor het eerst dwars door de Biest zou rijden, wordt geannuleerd.
Terwijl heel wat reclamebladen niet meer bedeeld worden, blijft ’t Biesteneirke verschijnen. De redactie wil de lezers een hart onder de riem steken tijdens deze gezondheidsoorlog. Bijna het volledige nummer staat in het teken van de coronacrisis. Vinkenzettingen in de kerk, de aprilgrap van dat jaar, zorgt voor een storm van reacties op de website van KW.
Het meinummer staat grotendeels terug in het teken van het verdomde virus. Het artikel Corona door de ogen van verpleegkundige Carine is het best gelezen op de website. ’t Biesteneirke lanceert een oproep om foto’s van witte lakens, zoek de beertjes en het dagelijkse applaus voor de zorg te delen en de respons is hartverwarmend.
Op 2 juni mogen de kleuters terug naar school. Directeur Eddy van de VBS Biest is enorm lovend over zijn team dat – van de ene dag op de andere – digitaal onderwijs moest geven. Hij steekt zijn bewondering voor de leerkrachten en ouders niet weg in een uitgebreid interview.
Ondertussen doen mondmaskers stilaan hun intrede in het straatbeeld. Om de kinderen, die niet op speelpleintjes terechtkunnen, te amuseren worden massaal beren achter ramen verstopt en schieten fotozoek- en andere tochten als paddenstoelen uit de grond. Op de Biest kan je op zoek naar Gorbie, de mascotte van de Waregemse Gordel.
Terwijl iedereen in het voorjaar er nog van uit ging dat de zomer wel op een normale manier zou verlopen, blijkt het tegendeel waar. Tournee Congé zorgt op deze wijk voor animatie, zelfs de temperaturen swingen mee. Alle grote evenementen zijn geschrapt: Parkies, Waregemse Gordel, Hype-O-Dream. Zelfs Waregem Koerse gaat voor de eerste maal sinds 1847 niet door.
Voor het eerst duiken ook de kleurcodes op. Rechtlijnigheid is echter zoek: zowat iedere instantie gebruikt eigen kleuren, zodat alle coronaregels eigenlijk meer lijken op een ijscrèmedoos volgestouwd met grijze, groene, gele, blauwe en rode potloden met alle mogelijke kleurschakeringen ertussenin…
Op reis gaan buiten Europa is onmogelijk. Binnen Europa kan dit wel, maar hou je best de vinger aan de pols want de regels verschillen per land, zelfs per regio. Om terug naar België te komen vul je best een Passenger Locator Form in, wil je geen bekeuring krijgen. En stap vooral niet uit jouw auto tijdens de terugreis.
De kust hanteert een druktebarometer. Wat ? Jawel, slimme camera’s meten de drukte aan de kust en vertalen dit in een kleur. Zelfs het groen wordt hier opgedeeld in donkergroen, wat staat voor Rustig en lichtgroen, wat betekent dat het Gezellig is. Een gele zone wordt al een beetje gevaarlijk want dan wordt het Druk. Wegwezen bij oranje want dan is het Zeer druk. En wat bij code rood ? De Vlaamse kust moet als een van de weinigen niet van deze kleur weten.
Europa is wel roodgezind, voor de rest ontbreekt zowat de logica in hun kleurenschaal. Van donkerrood en een soort bruin/oranje, gaat het onmiddellijk naar groen en… grijs.
Onderwijsminister Ben Weyts, ondertussen ook één van de hoofdrolspelers, lanceert de onderwijsbarometer met een min of meer normale kleurenschaal: groen, geel, oranje en rood. We starten het nieuwe schooljaar in code geel.
’t Biesteneirke start het nieuwe schooljaar met digitale interviews. Firma Renson schenkt een aantal CO2-meters aan de school, een hulpmiddel in de strijd tegen het coronavirus.
Begin oktober: terug naar af. Een 2de lockdown light dringt zich op, gezien het aantal besmettingen exponentieel stijgt. België is een tijdlang zelfs Europees koploper. Bedrijven hebben zich gewapend en blijven grotendeels open. Horeca, niet-essentiële winkels, ontmoetingscentra en kappers moeten terug de deuren sluiten. De herfstvakantie duurt een week langer. Een nieuw begrip ziet het daglicht: knuffelcontact.
Veel meer dan thuisblijven in november zit er niet in. Er valt trouwens zeer weinig te beleven. ’t Biesteneirke moet op zoek naar artikels. De Kerstloop gaat niet door en de actie #zorgvoorlicht scoort, ook op de Biest.
Kerst- en oudejaarsavond worden gevierd in de eigen bubbel, met of zonder bubbels.

In het volgende nummer lees je deel 2: 2021, het jaar van de hoop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.