De GR129: wandelen dwars door België

Eind 2020 begonnen we aan een tocht dwars door België: de GR129. Een wandeltocht die ons zal leiden van Brugge in het noordwesten tot Aarlen in het zuiden van ons land. In een vorige editie van ‘t Biesteneirke kon je lezen hoe we onze 8ste etappe afwerkten. We vertrokken in Solre-sur-Sambre, een gezellig dorpje aan de oevers van de Samber. Deze rivier werd vervolgens een ganse dag onze bondgenoot en leidde ons met haar vele kronkels tot aan onze eindbestemming Gozée. Na afloop brachten we ook een bezoekje aan de ruïnes van de Abdij van Aulne. Dit gebouw (of althans wat er van overblijft) is een mooi voorbeeld van hoe de natuur steeds haar plaats terug opeist. De hoge muren worden overwoekerd door een zee van groene tentakels. Vandaag trekken we verder richting Gerpinnes. Deze gemeente ligt op slechts een tiental kilometer van Charleroi, maar is een baken van rust. We hebben er alvast heel veel zin in.

etappe 9: Gozée – Gerpinnes (28 km)
De parking aan de Abdij van Aulne staat al goed vol bij onze aankomst. Het zonnige weer zal velen geïnspireerd hebben om de wandel- of loopschoenen aan te binden. We werpen vóór de start nog een laatste blik op de abdij. Fijn om hier terug te zijn!
Van zodra we de abdij de rug toekeren, gaat het pad recht het bos in. We zullen vandaag veel bomen kunnen tellen, want het grootste deel van de etappe loopt door bosgebied. En zo hebben we het graag ! We hebben bovendien weer prachtig wandelweer getroffen. Het zonlicht baant zich een weg door de bomen. Af en toe moeten we een kleine omweg maken omdat het pad versperd is met boomstammen. Waarschijnlijk hebben de recente stormen ook hier hun sporen nagelaten.
De eerste helft van de etappe komen we eigenlijk nauwelijks het bos uit. Ook zijn er opvallend weinig wandelaars op de paden die voor ons zijn uitgekozen. Het zijn vooral mountainbikers die zich zwetend en zwoegend een weg naar boven wroeten. Slechts sporadisch moeten we toch even het bos uit om een autoweg te kruisen, maar dit is werkelijk een zeldzaamheid.
Via een brug wandelen we over de rivier met de naam Eau d’Heure. Deze naam klinkt waarschijnlijk bekend in de oren. Met dit rivierwater werd in de jaren ‘70 van vorige eeuw het grootste (kunst)merengebied van België gevormd, les Lacs de l’Eau d’Heure. De rivier zou – althans volgens sommige bronnen – haar naam te danken hebben aan haar verwoestende kracht. Bij overvloedige regen kon het de ganse streek in amper één uur tijd laten overstromen (l’eau qui vient en une heure, later afgekort tot Eau d’Heure).
Het bos met de mooiste naam is ongetwijfeld het Bois du Prince. Het verhaal doet de ronde dat hier een schat verborgen ligt. Of dit verhaal klopt, valt te betwijfelen, maar alleen al voor de natuurpracht zouden we hier nog wel even willen blijven hangen. We volgen een kabbelend beekje stroomopwaarts. Aan onze linkerzijde springt plots het trou des Sarrazins in het oog. Het betreft een klein grottencomplex waar een aantal prehistorische vondsten zijn gedaan. In vroegere tijden moet dit een geschikte plek zijn geweest om te schuilen voor de natuurelementen.
Wanneer we uiteindelijk het bos verlaten, staan we tot onze verbazing plots in een winkelcentrum. Wat een contrast met het eerste deel van de etappe. Gelukkig is het zondag en is er geen drukke mensenmassa. Op het rondpunt staat een standbeeld van een tamboer-majoor. Dit is een verwijzing naar de Marches de l’Entre-Sambre-et-Meuse. In deze regio vinden tussen mei en oktober verschillende folkloristische processies plaats die gewijd zijn aan een lokale patroonheilige. De tamboer-majoor neemt daarin een prominente plaats in. Op deze plek moeten we even een drukke autoweg over, maar al snel worden we terug op landelijke paden gebracht die ons naar het centrum van Gerpinnes moeten brengen. Daar ligt vandaag ons eindpunt. Gerpinnes ligt op een boogscheut van de grootstad Charleroi, maar toch merken we daar amper iets van. Voor veel Vlamingen is dit waarschijnlijk onbekend terrein, maar toch moet deze plek een zekere aantrekkingskracht hebben uitgeoefend op de rijken der aarde. Op dit grondgebied werd in 1872 een Romeinse villa ontdekt die zou hebben toebehoord aan een Romeinse notabele. De villa bevond zich op een heuvel in het gehucht Augette. In een veel recenter verleden koos ook een Belgische miljardair deze plek als uitvalsbasis. Albert Frère was tot aan zijn overlijden de bekendste inwoner van Gerpinnes. Hij stond jarenlang bovenaan de lijstjes van rijkste Belgen. Zou het de rust zijn die hen naar deze plek heeft gebracht? Wie zal het zeggen?
We eindigen onze tocht in een cafeetje in het gezellige centrum van Gerpinnes. Een koffietje hebben we nu wel verdiend. Bij toeval is er die dag kermis in het dorp. Muziek weerklinkt door de straten. Het is allemaal welgekomen na een lange wandeldag. Vooraleer we naar huis vertrekken, besluit ik nog even het kerkje binnen te stappen. Dit herbergt de relikwieën van de Heilige Rolende. Rolende was de dochter van de koning van Lombardije. Tegen haar wil in werd ze uitgehuwelijkt aan de zoon van de koning van Schotland. Om aan dit gedwongen huwelijk te ontsnappen, besloot ze te vluchten naar een klooster in Keulen om haar leven aan God te wijden. Helaas kon ze deze bestemming niet bereiken. Ze werd onderweg ziek en stierf op een boerderij in Villers-Poterie. Na haar overlijden werd haar gebalsemde lichaam overgebracht naar de nabijgelegen kerk van Gerpinnes. Verschillende mirakels werden in de loop der eeuwen aan haar toegeschreven. Elk jaar rond Pinksteren wordt er in Gerpinnes een processiemars gehouden om de heilige Rolende te vereren. De processie is erkend als UNESCO immaterieel erfgoed.
Onze processie is echter bijlange nog niet ten einde. We zijn weer enkele kilometers dichter bij Aarlen, maar er is nog een lange weg te gaan. Wordt vervolgd…

Beelden van onze 9de etappe kunnen worden gevonden op mijn YouTube kanaal. Surf naar www.youtube.be en typ in de zoekbalk “Maxime Korber” om mijn kanaal te vinden. Als u een rechtstreekse link wil naar het filmpje van onze 9de etappe, kunt u volgende URL gebruiken: https://youtu.be/g5nOCrulwe4 .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.