Biestenaars tegen vergrijzing

Wie af en toe in het centrum gaat wandelen en daarbij zijn of haar ogen laat dwalen op het straatmeubilair, heeft het vast al opgemerkt: een aantal grijze, doffe elektriciteitskasten hebben een opvallend laagje verf meegekregen. Ook een aantal bewoners van de Biest mogen zich de trotse ontwerper van een gepimpte kast noemen.

Thomas Vanhoutte ontvangt me bij hem thuis. Het valt onmiddellijk op dat er een kunstenaar in spe woont. De leefruimte wordt getooid met allerhande kunstwerkjes.

Thomas, hoe is de bal aan het rollen gegaan ?
Enkele maanden terug was er een oproep van het kunstenaarscollectief Treepack. Ze willen lokale en professionele artiesten meenemen op Tour Elentrik, een streetartproject waar kunstenaars samen aan de slag gaan om monotone en doffe elektriciteitskasten te voorzien van een knappe laag kunst. Mijn moeder had die oproep gelezen en mij hierover aangesproken. Lang moest ik niet nadenken, ik heb me onmiddellijk kandidaat gesteld.

Studeer je in het kunstonderwijs ?
Ja, ik studeer momenteel het 5de jaar Beeldende Vorming in de Sint-Lucas Kunsthumaniora in Gent.

Waren er veel kandidaten die een grijze nutskast wilden beschilderen ?
Treepack kiest ervoor om een mix te maken van lokale en professionele artiesten. Ook in Waregem is dit het geval. Naast de 10 profs, waren er 20 lokale kandidaten. Dit aantal werd tot de helft herleid door een jury die er de sterkste ontwerpen uitkoos. In de jury zaten ondermeer schepen van cultuur Pietro Iacopucci en Elke Verhaeghe, stafmedewerker bij Avansa (voorheen Vormingplus), burgerinitiatieven en bovenlokaal cultuurwerk bij De Federatie.

Met welk ontwerp heb je de jury kunnen overtuigen ?
Het thema lag sowieso vast: diversiteit. Ik heb geprobeerd om dit op een moderne manier te vatten, door monsters te schilderen met een aantal gevangenisstrepen als achtergrond. Ik heb een voorkeur voor streetart, maar dan wel de legale versie. Hiervoor werk ik graag met verf, graffiti of stiften voor buiten.

Je woont in de Lebbestraat, maar de kast die je beschilderd hebt staat in deelgemeente Desselgem. Waarom heb je voor die locatie gekozen ?
Iedere kunstenaar kon de locatie zelf kiezen. De volgorde werd bepaald door jouw aankomst op de workshop in de Schakel voor alle lokale winnaars. Gezien ik daar niet als één van de eersten toe kwam, was mijn keuze beperkt. Mijn oog viel dan op de Proximuskast in de Nieuwstraat omwille van de visibiliteit. De kast staat t.h.v. bakkerij Biebuyck, pal naast hun broodautomaat.

Je krijgt dan toestemming om de kast te bewerken. Hoe ga je dan te werk ?
Eerst heb ik een graffitilaag als achtergrond gespoten, die uiteraard een tijdje moest drogen. Daarna heb ik de monsters zelf aangebracht en deze afgewerkt met dikke stiften met onuitwisbare inkt. Dergelijke stiften zijn enkel in gespecialiseerde zaken te koop. Daarna heb ik het geheel afgewerkt met graffiti om verschillende texturen in het ontwerp te verkrijgen.

Hoeveel uren werk steekt er in jouw streetartproject ?
Ik ben verschillende keren langsgegaan: zo moesten verschillende lagen drogen om een mooi resultaat te verkrijgen. Ik vermoed dat ik zo’n 12-tal uren gewerkt heb aan de kast.

Je hebt vermoedelijk veel bekijks tijdens het proces. Hoe waren de reacties van de passanten ?
Zeer lovend ! Werkelijk niemand vond het niet kunnen. Het was wel opvallend dat niemand op de hoogte was van het initiatief van Treepack. Zelfs de politie niet. Ze kwamen ook langs en vroegen me wat ik aan het doen was. Gelukkig kon ik mijn doel bewijzen a.d.h.v. een brief van Treepack die het concept uitlegt. Vermoedelijk was ik niet de eerste die aan de politie gemeld werd als nen graffitispuiter 😊.

Hoe kijk je terug op deze ervaring ?
Ik vond het een goede leerschool. Ik heb een toffe tijd beleefd en terug wat ervaring opgedaan. Mochten er nog dergelijke initiatieven komen, dan zal ik terug op de kar springen. Na mijn studies wil ik mij verder specialiseren in kunst, als kunsthandelaar of -docent, ik zie het wel.

De kast van Thomas vind je terug in de Nieuwstraat 123 (rechtover bakkerij Biebuyck) – volg Thomas op Instagram: @vato_art1
De kast van Biestenaar Sylvie Algoet staat op de hoek Zuiderlaan-Schakelstraat (t.h.v. het welzijnshuis)
Alle locaties: www.waregem.be/tourelentrik